Γλαύκωμα

DR MARINA SYRIMI EYE CLINIC

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα (glaucoma) είναι συχνή πάθηση του οφθαλμού που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται ως μια ύπουλη και μη αναστρέψιμη οφθαλμική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυτη τύφλωση, στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η βλάβη, στους περισσότερους τύπους γλαυκώματος είναι σταδιακή και συνήθως ξεκινά από την περιφέρεια και εξελίσσεται κεντρικά. Το μάτι είναι γεμάτο με υδατικό και υαλοειδές υγρό για να διατηρήσει μια κεντρική πίεση και σχήμα. Αυτό ενθαρρύνει το διαθλασμένο φως να εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή.

Γλαύκωμα

Στο γλαύκωμα το οπτικό σας νεύρο καταστρέφεται από την πίεση του υγρού μέσα στο μάτι σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η πίεση των ματιών είναι υψηλότερη από το κανονικό ή λόγω αδυναμίας του οπτικού νεύρου.

Τύποι Γλαυκώματος

Ο πιο κοινός τύπος γλαυκώματος ονομάζεται πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Σε αυτή την κατάσταση η οφθαλμική πίεση (ενδοφθάλμια πίεση) είναι πάνω από το φυσιολογικό, οδηγώντας σε σταδιακή μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου με την πάροδο των ετών. Ο ασθενής αρχικά δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές του περιφερειακού οπτικού πεδίου. Αυτές εντοπίζονται μόνο με επίσημες εξετάσεις οπτικού πεδίου.

Άλλοι τύποι γλαυκώματος:

  • Γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης – Αυτό συνήθως επηρεάζει περίπου το 10-20% των ασθενών με γλαύκωμα. Στο γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης η ενδοφθάλμια πίεση είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Σε αυτούς τους ασθενείς οι οπτικοί δίσκοι είναι ευαίσθητοι σε διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης. Αυτός ο τύπος συχνά συνδέεται με ημικρανίες και υποτασικά επεισόδια.
  • Πρωτοπαθές γλαύκωμα κλειστής γωνίας – Αυτό συμβαίνει όταν κλείνει η γωνία παροχέτευσης μεταξύ της ίριδας και του κερατοειδούς. Η απόφραξη της παροχέτευσης προκαλεί αύξηση της πίεσης των ματιών. Εάν η πίεση των ματιών παραμείνει υψηλή για κάποιο χρονικό διάστημα οδηγεί σε βλάβη του οπτικού νεύρου. Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο. Το οξύ κλείσιμο γωνίας είναι μια οφθαλμολογική έκτακτη ανάγκη. Τα συμπτώματα είναι:
  • Έντονος πόνος
  • Φωτοστέφανα γύρω από φώτα
  • Πόνος
  • Κόκκινο μάτι
  • Πονοκεφάλοι

Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό εάν έχετε οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών των συμπτωμάτων.


  • Δευτερογενή γλαυκώματα - Αυτά συνήθως προκαλούνται από άλλο πρόβλημα στα μάτια, όπως ιρίτιδα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
  • Συγγενές γλαύκωμα - Είναι πολύ σπάνιο αλλά σοβαρό. Εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Δάκρυα και φωτοευαισθησία είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.


Διάγνωση

Για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση του γλαυκώματος θα γίνει εξέταση οπτικού πεδίου. Στη συνέχεια θα ληφθεί η όραση και θα εξεταστούν τα μάτια στη λυχνία. Τέλος, θα ληφθεί μια εικόνα OCT για την αξιολόγηση της στιβάδας των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης του γλαυκώματος συχνά απαιτεί πολλαπλές επισκέψεις στην κλινική.

Αντιμετώπιση Γλαυκώματος

Ο βασικός πυλώνας αντιμετώπισης του γλαυκώματος στους ενήλικες είναι η χορήγηση οφθαλμικών σταγόνων. Αυτά λειτουργούν με διάφορους μηχανισμούς για να μειώσουν την πίεση των ματιών, στοχεύοντας έτσι στη μείωση της βλάβης που προκαλείται στο οπτικό νεύρο. Κάθε φιάλη πρέπει να αλλάζεται κάθε 4 εβδομάδες. Και δεν πρέπει ποτέ να διακόπτεται χωρίς να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν

  • Laser – εκλεκτική laser τραμπεκουλοπλαστική, Περιφερικές ιριδοτομές, Κυκλοφωτοπηξία
  • Χειρουργική επέμβαση με τη μορφή τραμπεκεκτομής ή χειρουργικής επέμβασης σωλήνα. Η εμφύτευση τεχνητών βαλβιδικών μηχανισμώνγια το γλαύκωμα απόκτησαν πρόσφατα μεγάλο ενδιαφέρον.

Ζώντας με το Γλαύκωμα

Η έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση της οφθαλμικής πίεσης καθυστερεί σημαντικά την εξέλιξη του γλαυκώματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με γλαύκωμα συνεχίζουν να οδηγούν όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα.

Είναι κληρονομικό;

Το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι κληρονομικό. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα σε σύγκριση με εκείνους χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Οι συγγενείς με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ρουτίνας οφθαλμικής πίεσης ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες