Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή στον αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνη για την καλή όραση. Στον ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας η ικανότητα της λεπτής όρασης χάνεται τόσο κοντά όσο και σε απόσταση. Αυτό επηρεάζει μόνο την κεντρική όραση. Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας δεν μπορούν να προκαλέσουν πλήρη τύφλωση. Οι πάσχοντες ασθενείς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την περιφερική τους όραση. Υπάρχουν δύο τύποι ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζονται με την ηλικία.
Είναι η πιο συχνή μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επηρεάζει το 80% των ασθενών με ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αναπτύσσεται όταν υπάρχει συσσώρευση αποβλήτων κάτω από την ωχρά κηλίδα και αραίωση του αμφιβληστροειδούς στην ωχρά κηλίδα.
ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Eμφανίζεται όταν ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτά τα ανθυγιεινά αγγεία διαρρέουν αίμα και υγρά, που εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και αλλοιώνουν την κεντρική όραση ξαφνικά. . Η αιμορραγία και οι ουλές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης.
υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Διάγνωση
Στο ραντεβού θα γίνει απεικόνιση της οπτικής οξύτητας και αξιολόγηση της όρασης σε διάγραμμα Amsler. Στη συνέχεια το πρόσθιο μέρος των ματιών θα εξεταστεί στη λυχνία. Μετέπειτα σταγόνες μυδρίασης θα χρησιμοποιηθούν και θα περάσετε στην αίθουσα αναμονής. Στη συνέχεια ο αμφιβληστροειδής θα αξιολογηθεί με βυθοσκόπηση και OCT.
Aπεικόνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στο OCT
Ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον ξηρό ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτά είναι:
Πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να βρεθεί θεραπεία για τον ξηρό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, όπως το σύστημα παράδοσης φωτός Valeda. Ρωτήστε για περισσότερες πληροφορίες στην επίσκεψη σας στο ιατρείο.
Υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Συχνά, πραγματοποιούνται τρεις αρχικές μηνιαίες ενέσεις, ακολουθούμενες από πιο εκτεταμένα διαστήματα μεταξύ των ενέσεων. Δυστυχώς, μόνο λίγοι ασθενείς με υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ξεφεύγουν με σπάνιες ενέσεις ή με τη διακοπή των ενέσεων εντελώς. Ευτυχώς, οι ενέσεις δεν είναι τόσο άβολες όσο μπορεί κανείς να φανταστεί και ακόμη και οι σπάνιοι ασθενείς που χρειάζονται μηνιαίες ενέσεις και στα δύο μάτια το ανέχονται πολύ καλά.
Στην κλινική μας προσφέρονται όλες οι πιθανές φαρμακευτικές επιλογές για να σας προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την περίπτωσή σας.
Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που τρώνε πολύ σπανάκι και λαχανικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το σπανάκι, τα λαχανικά και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο σημαντικών χρωστικών της ωχράς κηλίδας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται επίσης στο κίτρινο καλαμπόκι, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, το αβοκάντο και τους κρόκους αυγών.
Μερικοί άνθρωποι με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στερούνται το μεταλλικό ψευδάργυρο, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο κρέας, τα ψάρια, τα φασόλια, τα ζυμαρικά, η βρώμη και τα οστρακοειδή. Συνηστούμε μια διατροφή που να περιέχει τα πιο πάνω.
Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Τα ψάρια, τα ιχθυέλαια, τα καρύδια και ορισμένα φυτικά έλαια είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Σχετικά άρθρα
Σχετικό βίντεο