Αποκόλληση Υαλοειδούς
Τί είναι η Αποκόλληση του Υαλοειδούς;
Αποκόλληση υαλοειδούς συμβαίνει όταν το υαλοειδές διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή. Η αποκόλληση του υαλοειδούς εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αποκόλληση του υαλοειδούς είναι αβλαβής (90%) αλλά στο 10% των περιπτώσεων μπορεί να συνοδεύεται από ρήξη ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν αποκόλληση του υαλοειδούς από τη γήρανση του υαλοειδούς. Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αποκόλληση του υαλοειδούς.
Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Τι είναι οι μυωψίες;
Οι μυωψίες είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της αποκόλλησης του υαλοειδούς. Οι μυωψίες εμφανίζονται σαν ιστός αράχνης που ακολουθούν την κατεύθυνση του βλέμματος. Οι μυωψίες συχνά συνεχίζουν να ταξιδεύουν ακόμα και όταν τα μάτια σταματούν να κινούνται. Οι μυωψίες είναι πιο έντονες σε λευκές ή φωτεινές επιφάνειες.
Στην αποκόλληση του υαλοειδούς, οι μυωψίες εμφανίζονται από τις αλλαγές στη σύνθεση του υαλοειδούς τζελ που βρίσκεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Στο 90% των περιπτώσεων δεν έχουν επιπλοκές που απειλούν την όραση, επομένως δεν χρειάζονται θεραπεία.
Τι προκαλεί τις λάμψεις φωτός;
Οι λάμψεις φωτός είναι ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα στην αποκόλληση του υαλοειδούς. Οι λάμψεις εμφανίζονται όταν το υαλοειδές, που βρίσκεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, ασκεί πίεση στον αμφιβληστροειδή παράγοντας λευκό/κίτρινο φως.
Πώς θα εξετάσει ο οφθαλμίατρος τις μυωψίες;
Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει πρώτα την οπτική οξύτητα και την οφθαλμική πίεση. Στη συνέχεια θα γίνει μυδρίαση και θα πρέπει να περιμένετε λίγα λεπτά για να επιτευχθεί η διαστολή της κόρης του ματιού. Μετέπειτα, το υαλοειδές και ο αμφιβληστροειδής θα εξεταστούν λεπτομερώς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός φακός επαφής για την ολοκλήρωση της εξέτασης.
Αντιμετώπιση της αποκόλλησης του υαλοειδόυς
Οι μυωψίες και οι λάμψεις φωτός συνήθως βελτιώνονται συνήθως με το χρόνο και δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Στην περίπτωση που διαγνωσθεί ρωγμή στο αμφιβληστροειδή τότε θα πρέπει να γίνει επειγόντως laser για αποφυγή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Στην περίπτωση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς (σπάνια) η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο για εξέταση αν παρουσιάσετε: