Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική Αμφιβληστρο-ειδοπάθεια

DR MARINA SYRIMI EYE CLINIC

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πολλοί ασθενείς με διαβήτη, ειδικά εκείνοι με κακώς ελεγχόμενη γλυκόζη στο αίμα έχουν βλάβη στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Αυτό ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Επηρεάζει το 80% των ασθενών που έχουν διαβήτη για τουλάχιστον 10 χρόνια.


Σε όλους τους ασυμπτωματικούς ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη συνιστάται να υποβάλλονται σε ετήσια οφθαλμολογική εξέταση με βυθοσκόπηση και ΟCT για έλεγχο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.


Για να αποφευχθεί η εμφάνιση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ο ασθενής πρέπει να εξασφαλίζει καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συμβουλες από διατροφολόγουσ, παθολόγων και διαβητολόγων.


Πολλοί άνθρωποι με ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έχουν καλή όραση, αλλά υπάρχουν δύο τύποι απειλητικής για την όραση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας: το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας και η πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Νεοαγγείωση του αμφιβληστροειδή

Η νεοαγγείωση του αμφιβληστροειδή όταν υπάρχει απόφραξη των αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Τότε ο ισχαιμικός αμφιβληστροειδής αναπτύσσει ασυνήθιστα αγγεία στην επιφάνειά του. Αυτά τα αγγεία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης, λόγο αιμορραγίας στο μάτι ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Για πρόληψη αυτών επιπλοκών προβαίνουμε στη θεραπεία με λειζερ.

Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας προκύπτει από διαρρέοντα κατεστραμμένα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Συνήθως το οίδημα συγκεντρώνεται στην ωχρά κηλίδα, την περιοχή που είναι υπεύθυνη για την κεντρική και λεπτομερή όραση. Η συσσώρευση υγρού (οίδημα) οδηγεί σε θολή όραση. Εάν αυτό αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς δεν θα μπορούν να οδηγήσουν και θα χάσουν την κεντρική όραση. Η περιφερειακή όραση παραμένει συνήθως σταθερή.

Φυσιολογική ωχρά κηλίδα στο OCT

Φυσιολογική ωχρά κηλίδα στο OCT

Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας στο OCT

Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας στο OCT

Η βάση της θεραπείας διαβητικού οιδήματος είναι συνήθως με τη μορφή ενέσεων αντισωμάτων VEGF στο μάτι. Τα αντισώματα VEGF που εγχέονται μειώνουν τη διαρροή υγρού από τα κατεστραμμένα αγγεία. Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία διαβητικής αμφιβληστροπάθειας. Ο τακτικός έλεγχος των ματιών είναι απαραίτητος για όλους τους ασθενείς με διαβήτη. Εάν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η όραση είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ο ασθενής πρέπει να εξασφαλίζει καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συμβουλες από διατροφολόγους, παθολόγους και διαβητολόγους.

Σχετικά Άρθρα